maanantai 4. toukokuuta 2009

8. Kuinka kakkosnumero kallistui? #2

Paatsama-lehden toinen numero alkoi rakentua elokuun vaihteessa, vain kaksi viikkoa ensimmäisen ilmestymisen jälkeen, heti päätoimittajan palattua pikajunalla kesälomamatkalta Savonlinnasta ja Punkaharjulta.

Ensimmäiseksi lehden etusivun vasemmasta yläkulmasta osuu silmiin aikuisen peukalonpään kokoisena irtonumeron hinta, nyt 0,40 mk! Heinäkuussa lehti oli maksanut puolta vähemmän, vain 20 penniä, mutta ehkäpä aluksi oli tehty tutustumistarjous?

Toisaalta inflaatio oli voimakasta 1960-luvun lopulla. Vain parin kuukauden päästä Suomi joutui devalvoimaan markan 31,25 prosentilla, 11. lokakuuta 1967. Lapsia saattoi koskettaa Aku Ankan vuosikerran kallistuminen. Tilaushinta oli alkuvuodesta 1967 vain 19,80 mk, mutta kesäkuun alusta 21 mk ja tammikuun 1968 jälkeen jo 24 mk. Sarjakuvalehden irtonumero kallistui helmikuussa 1968 vastaavasti 70 pennistä 80 penniin.

Pienen Paatsama-lehden hinnankorotus näytti isommalle Aku Ankalle suuntaa, kuten Suomen devalvaatio edelsi Britannian vastaavaa jo kuukautta myöhemmin, 18. marraskuuta 1967. Englannin punnan arvoa alennettiin 14,3 prosentilla. Seurasi ketjureaktiona useiden valuuttojen devalvaatioiden sarja, jonka vitsailtiin saaneen alkunsa Suomesta.

"PAATSAMA-lehti n:o 2, Paatsamatien uutiset 1.8.1967."

Päivättyjen uutisten aikaväli sisältää viikon arkipäivät maanantaista 31.7.67 perjantaihin 4.8.67. "Vain irtonumeroita!" Tilauksiin ei haluta sitoutua.

Lehti on saanut oman logon, jonka muodostaa tähtäimen ristikossa oleva P-kirjain, eli alkukirjainta leikkaa neljään sektoriin jaettu ympyrä, jonka keskipisteristi osuu P:n lenkin sisään.

Etusivun pääkirjoitus sijaitsee kolmannella palstalla, oikeassa laidassa:

"Ikävä kyllä tässäkään lehdessä (eikä seuraavissakaan) ole kuvia. Kuvat ovat liian kalliita tällaiseen pikku lehteen (yksi kuva yhteen lehteen 40 penniä). LASSE KANTONEN on otettu Paatsaman uudeksi reportteriksi. Paatsaman toimitus."

Etusivun ykkösjuttu liittyy ajankohtaiseen televisiosarjaan:

"BAT-MANIA. Erkki Mäkinen, Jari Nyrhilä ja Esa Nyrhilä leikkivät Batmania 31.7.67 klo 19."

Lepakkomieheksi naamioituva rikas playboy Bruce Wayne (näyttelijänään lievästi vatsakas Adam West) joutui joka keskiviikkoiltana puolen tunnin jaksossa pahaan kiipeliin, josta hän kuitenkin pelastui täpärästi torstain puolituntisessa jatko-osassa. Lepakkomiestä seurattiin joka viikko "samalta lepakkokanavalta" (Mainos-TV:stä) "samaan lepakkoaikaan".

Lehdessä seuraa skandaalipaljastus:

"ANTTI Pajanen ja Riitta Pajanen olivat 1.8.67 pihalla ALASTI!" Sisarukset olivat kaksi- tai kolme-vuotiaita kuutostalon lapsia.

"ANTTI Pajanen ja Jari Nyrhilä tappelivat 31.7.67. Jari rupesi itkemään."

"SUIHKU 1.8.67. Tänään oli Paatsamatie 8:n nurmikolla kastelusuihku."

Uimapukuiset lapset hyppelivät riemusta kirkuen sadettajan ylitse ja telmivät sen ympärillä, lyhyeksi leikatulla nurmikentällä. Hippikesä 1967 oli poikkeuksellisen aurinkoinen ja helteinen.

Eräänä päivänä Ilta-Sanomien etusivun suurin pääotsikko lupasi helpotusta kuumuuteen:

"Helteen päämajan tilannetiedotus: PILVIÄ TULOSSA!"

Yhdistyneiden Kansakuntien antama päätöslauselmaehdotus Lähi-idän kriisistä jäi kakkossijalle säätietojen varjoon. Raskaan sarjan ammattinyrkkeilijän Joe Frazierin tyrmäysvoitto George Chuvalosta oli Ilta-Sanomien mielestä päivän kolmanneksi tärkein uutinen.

"LAATIKKO. 31.7.67. Erkki Mäkinen ja Heikki Nieminen löysivät tänään suuren tyhjän pahvipakkauksen. Laatikko oli tämän muotoinen (ääriviivapiirros: korkea suorakaide). Erkki ja Heikki veivät laatikon metsään. Erkki piiloutui siihen ja Heikki meni kertomaan Jarille, että metsässä oli laatikko, josta saisi hienon teltan. Hän lisäsi vielä, että laatikon pohjalla oli kasa karamelleja. Jari lähti liikkeelle heti kuultuaan laatikosta. (Jatkuu sivulla 3).

"(Jatkoa sivulta 1). Kun Jari oli tullut laatikon luokse, Erkki hyppäsi sieltä esiin. Jari ei säikähtänytkään, vaan rupesi nauramaan. Sitten veimme laatikon Paatsamatie 6:n takapihalle, peräkulmaukseen, johon heitettiin aina kaikki sellainen roju, mitä ei viety roskapönttöihin. Vesa oli silloin siellä. Heikki meni näyttämään Vesalle Kaha Oy:n pihalla (Paatsamatie 4) olevia peltitynnyreitä. Sillä aikaa Erkki meni laatikkoon piiloon. Heti kun Erkki oli piilossa, Heikki näytti Vesalle laatikkoa. - Mennään katsomaan tuota laatikkoa, sanoi Heikki. Ja Vesan Erkki saikin pelästymään!

"Lasse Kantonen tuli pihalle ja Erkin kanssa hän raahasi laatikon nurmikolle. Siellä he ryömivät laatikkoon. Laatikon pohja meni halki ja repeytyi irti. Nyt laatikko oli kuin kanneton ja pohjaton tynnyri. Siitä Erkki keksikin, että he voisivat leikkiä kioskia ja sitä he leikkivätkin koko illan loppuajan."

Etusivun kahden palstan mainos on toistoa ensimmäisestä numerosta: "Kevätpörriäinen myytävänä os. Paatsamatie 8 C 38." Ei ole käynyt kaupaksi. Vieressä etusivun alaosan kolmannella palstalla vihjataan: "HUOM. Sarjakuvat sivulla 7!"

Liimatulla paperinpalalla lisätyn sarjakuvavinkin alta on viime hetkellä ennen lehden painatusta sensuroitu lehden alkuperäinen mielipidekommentti:

"HUOM. Sirkku Mikkola on hullu ja Marja Mäkinen on tullut tyhmäksi. VAROKAA HEITÄ!"

Toisen sivun pääkirjoitus kehottaa: "SÄILYTÄ LUONTOA. Älä katko oksia. Älä hakkaa nauloja puihin. Älä kiusaa eläimiä. Älä ota kukkia juurineen. Älä jätä roskia metsiin. Älä mitenkään vahingoita puita. Säilytä luontoa."

Päätoimittaja olisi mielellään siteerannut Seurasaaressa näkemiään runollisia kylttejä, jos olisi muistanut oikeat sanat. "Vaali luonnon rauhaa, älä melua äläkä pauhaa".

Pikku-uutisia riittää runsaasti:

"ANTTI ja Anne ja Riitta tappelivat takapihalla. LK" (Lasse raportoi lehdellemme).

"HEIKKI Nieminen kompastui tänään 2.8.67 kiveen."

"LASSE Kantonen väittää voivansa uida Atlannin (Atlantin) valtameren yli."

"TÄNÄÄN 2.8.67 aamupäivällä Jari Nyrhilä löi Vesaa päähän."

"ANTTI etsi Jaria 2.8.67"

"AIKA epäluotettavalta taholta olemme kuulleet, että Jari Nyrhilä on 2.8.67 pissannut housuihinsa."

"Liisan ja Matin" pilapiirroksessa vaimo on kattanut ruokapöydän, mutta mies hakkaa nyrkillään mustavalkoista "lumisadetta" kuvaputkellaan näyttävää televisiota valittaen: "TV-illallisemme on jo melkein kylmä!" Kaupasta mahdollisimman valmiina ostettu TV-illallinen oli Amerikasta sarjakuvien välityksellä levinnyt outo klisee.

Ilmoituksia: "Lasse Kantonen lainaa kirjoja. Os. Paatsamatie 8 C 31."

"Erkki Mäkinen myy Lipas-lehtiä, hinta 50 penniä kpl."

"Vielä on tilaisuus ostaa Paatsama-lehti n:o 1."

"Ilmoitukset lehden sivulle 1 maksavat 3 penniä, mutta sivuille 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 vain 2 penniä."

ELOKUUN KUVA muistuttaa kaulastaan kuristetun pussin muotoista maljakkoa, mutta saattaa olla myös Roope Ankan rahasäkki.

"Keräättekö eri kuukausien kuvia? Muistitteko ottaa talteen heinäkuun kuvan? Nyt kuvista on tullut kilpailu! Kerätkää 3 kuvaa ja lähettäkää nämä toimitukseen. Yllätyspalkinto!"

Lehden sivulla 4 on pakina VIRTASEN PERHE.

"Herra Virtanen meni romukauppaan.

'Päivää, tarvitsen yhden vieterin', sanoi Virtanen.

'Mihin herra tarvitsee vieterin', kysyi romukauppias.

'Mitä se teille kuuluu, romukauppias. Antakaa vain yksi romu, tavallinen vieteri', sanoi Virtanen.

'Meillä ei myydä romuja. Nämä ovat yhtä hyviä kuin rautakaupankin. Mutta minä kysyin teiltä mihin tarvitsette vieteriä', huusi romukauppias.

'Hiljempaa, hiljempaa, kauppias, en ole kuuro. Muuten antakaa nyt se vieteri'.

'No annetaan, tässä on, näkemiin."

"RIITA. Lasse Kantosen ja erään toisen henkilön, jonka nimeä emme nyt mainitse, välillä oli 3.8.67 pieni riita. Tämä sai alkunsa narusta. Paatsamatie 6:n pihalla, pyykkinarujen telineessä, roikkui naru, Molemmat riitelijät roikkuivat usein tässä narussa. Nyt molemmat halusivat yhtä aikaa keinua ja vetivät keinua itselleen. Sirkku Mikkola tuli erottamaan heidät. Hän heilautti narun tangon ympäri niin, etteivät riitelijät enää ylettyneet siihen. Lasse yritti kiivetä tangolle, mutta Sirkku veti hänet alas."

"ERKKI MÄKINEN ERONNUT PAATSAMASTA. 2.8.67. Erkki Mäkinen erosi tänään lehdestä. Onneksi Lasse Kantonen on vielä mukana. HN."

"KILPATEHTÄVÄ: Tässä näette joukon kirjaimia. Saatteko niistä jonkin kaupungin nimen? "VOANSANNIL" Ratkaisu sivulla 7.

"YLEISÖN OSASTO. Kirjoita Sinäkin yleisön osastoon!

"Miksi Paatsama-lehdessä on liian paljon Erkistä? Jarista ja Lassesta pitäisi olla enemmän. Tv. S. MIK ja M. MÄK." (Nimimerkki viittaa vahvasti Sirkku Mikkolaan ja Marja Mäkiseen.)

"Miksi Paatsamassa ei ole mitään esim. Paatsamatie 1:n lapsista? Nimimerkki Mur."

"Pihlajista pitäisi myrkyttää madot! Nimimerkki Ajatteleva."

UUTISIA:

"Lasse Kantonen ja Erkki Mäkinen ajavat ja muutenkin kiusaavat tänään perjantaina 4.8.67 Pirjoa, Kamillaa, Kristiinaa ja paria muuta Paatsamatie 8:n likkaa."

"4.8.67. VESALLA on hieno potkulauta, se on pitkä ja punainen. Eräs henkilö pyysi saada ajaa sillä, mutta Vesa ei antanut."

"ERKKI Mäkinen väitti uineensa 7 metrin altaan 3 kertaa."

"LASSE Kantonen ei yleensä lue Aku Ankkoja, mutta katsoo kyllä kuvat."

"TÄNÄ kesänä ei enää pitäisi tulla Paatsamaa. Näkemiin! Sami Sammakko sarjakuvalehti voi vielä tulla. Paatsan (sic!) toimitus."

"Vitsikerho: ANTTI." Pilapiirroksessa palopäällikkö komentaa: "Ylemmäksi, ylemmäksi!", vaikka palomies seisoo jo liian lyhyiden tikapuiden ylimmällä askelmalla.

Sarjakuvassa "KIKKA-KALLE" asiakas palauttaa vaatekauppaan läpinäkyvässä muovipaketissa olevan paidan ja sanoo:

"Ostin liian pienen, vaihtaisin isompaan!"

Myyjä: "Näyttää hyvältä, tässä suurempi!"

Kolmannessa kuvassa myyjä tarkastaa paidan ja huomaa sen - kauttaaltaan kahtia revenneeksi!

Sarjakuvasankari TYHMÄ-TYRY potkii kadulla säilyketölkkiä. Toinen mies avaa yllättäen tölkin purkinavaajalla ja löytää sisältä - paksun setelinipun! Tyryä ottaa aivoon.

MAKE-poika harmittelee kuvasarjassaan, ettei hänen lippalakkinsa pysy päässä. Toinen poika lupaa auttaa: "Minä laitan sen!". Myöhemmin kolmas poika kysyy: "Miten sait hatun pysymään Maken päässä?" Vastaus kuuluu: "Liimalla!"

Takasivun uutisia:

"KOLARI. Vesa ja Antti törmäsivät yhteen 4.8.67. Vesa satutti jalkansa."

"ANTTI Pajanen tipahti 4.8.67 Paatsamatie 6:n tikapuilta." (Ei kuitenkaan korkealta.)

Takasivulla on tehtävien ratkaisuja: Kysytty kaupunki oli Savonlinna. Edellisen numeron Krypto-ristikon sanat paljastetaan. Lehdessä on myös pieni vapaalla kädellä ulkomuistista piirretty Paatsamatien kartta.

Takasivun viimeinen ilmoitus kehottaa: "Hienoja merkkejä Paatsaman toimituksesta. Osta niitä!" Mallikuvana on peukalonpään kokoinen musiikkikerhon postimyyntitarjouksen liimamerkki "Jazz Parade", jossa esiintyy mustaihoinen pianisti.

Paatsamalehden suurin kilpailija Ilta-Sanomat maksoi samana kesänä vain 30 penniä ja oli laajuudeltaan 16-sivuinen. Heinäkuun lopun takasivu kertoi tuoreimmat iltauutiset Suomesta:

"Vankimielisairaalasta karannutta etsitään yhä. Autiorakennukset paloivat poroksi. Kadonnut pikkupoika löytyi hukkuneena. Maatilan rakennukset tuhoutuivat tulipalossa. Verinen mies löytyi pihalta Turussa. Hukkuneeksi epäillyn etsinnät jatkuvat Varkaudessa. Alkoholiliikkeen asiakasmäärä kasvoi. Raittiusjärjestöissä ei mainita huumausaineita. Rikosilmoitus Oulun jäteöljyjutussa. Englantilainen loistoristeilijä Caronia ankkuroitui Helsingin redille."

Turun Kakolanmäeltä karannut vanki Voitto Antero J. oli peräti 195 sm:n mittainen, tuomittu murroista, muttei tiettävästi vaarallinen ympäristölleen. Hän oli sahannut sellinsä kalterit poikki ja keinotellut itsensä ulos lakanasta tekemänsä köyden avulla.

Kangaslammilla kahvinkeittotulesta lennähtänyt kipinä oli sytyttänyt rutikuivan pärekaton ilmiliekkeihin kesken heinäntekopuuhien. Vedestä löytynyt onkivapa herätti epäilyn seitsenvuotiaan Karin hukkumisesta Partaharjun leirikylän Salvosen järveen, josta sammakkomies hänen ruumiinsa myöhemmin löysikin.

Lompakko, joka sisälsi rahaa yli 3000 Suomen markkaa, paloi yhdessä traktorin, navetan, saunan, maatilan päärakennuksen sekä irtaimiston kanssa Rauman maalaiskunnassa. Vain jonkin verran pitovaatteita ehdittiin tulelta pelastaa, vakuutustenkin kattaessa vain kolmasosan tuhoutuneen omaisuuden arvosta.

Korian kirkon ovelle hylätty parin kuukauden ikäinen poikalapsi oli yhä nimetön. Huopaan käärityn vauvan oli jättänyt noin 20-vuotias pitkähiuksinen ja housupukuinen nainen. Pojan mukana olleessa kirjeessä luki vain: "Olkaa hyvä ja viekää vauva lastenkotiin. Minä jatkan matkaani."

Lopuksi Ilta-Sanomat myös ennusti seuraavasti: "Tulevaisuuden lähiöissä on elintarvikeautomaatteja, jotka säästävät perheenemännät hankalilta ja pitkiltä ostosmatkoilta."

"Mitä sanoisitte, jos voisitte ostaa maitoa, voita, leipää ja vaikkapa grillatun kananpojan jopa lauantai-iltana tai sunnuntaina?" Tällaista tulevaisuutta kuvitteli Ilta-Sanomien haastattelema malmöläinen arkkitehti Thorsten Roos kesällä 1967.

Paatsama-lehdenkin ennustuksia olisi ollut kiintoisaa kuulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti