lauantai 28. marraskuuta 2015

18. Kevätkö kutisti kuutoslehden? #6

"Hullun vuoden" 1968 toinen Paatsamalehti ilmestyi huhtikuun alussa, mutta aivan kuin sensuurin kouriin joutuneena, tyhjennetyin palstoin? Sivuille oli jäänyt suuria valkoisia aukkoja. Juttuja ei ollut riittänyt tarpeeksi. (Ulkomailla odottivat Prahan kevät ja Pariisin mellakat). Olivatkohan uutiseni happanemassa vanhoiksi, joten oli pakko julkaista jo välillä, en voinut enää odottaa?
.
Ehkä lehden ainoan toimittajan työaika - tai vapaa-aika - oli loppunut kesken? Rasituksena olivat Etelä-Haagan Kylänevan Kansakoulun kolmasluokkalaisen läksyt ja uudet oppiaineet: Englannin kieli (Pupil on oppilas, People on ihmiset). Kansalaistaito. Ympäristöoppi - ei vaan se kuuluikin tokaluokkalaisille. Ryhtivoimistelu, joka oli ylimääräistä liikuntaa huonoille urheilijoille. Minulle.
.
Ryhtivoimistelun oli saanut vedettäväkseen uusi, nuori, ankara, silmälasipäinen, iranilainen miesopettaja Ali B. Sadigokli, joka muistutti sarjakuvan pikkupojan Ville Vallattoman isää, hoikkaa ja mustatukkaista herra Heikki Vallatonta. Muistankohan iranilaisen nimen? Joskus kirjailija unohtaa kesken kaiken, mitä nimeä on aiemmin käyttänyt henkilöstä, ja alkaa käyttää eri nimeä.
.
Luokkani 3 D:n syyslukukauden opettaja Kyllikki Matikka oli kadonnut kevätkaudeksi, kertomatta oppilaille etukäteen. En ollut erityisemmin pitänytkään hänestä, vaikka hän ehkä minusta, koska olin kiltti, rauhallinen, opiskeleva ja tietäväinen pikkupoika? En tiedä monenneksiko paras olin luokallani, koska Kylänevassa ei kerrottu. Seuraavalla luokalla espoolaisessa Friisilän maalaiskoulussa olin joulutodistuksissa luokan paras ja keväällä neljäs.
.
Mustatukkainen, hopeasankainen ja tummapukuinen herra Sadigokli saattoi olla vastavalmistunut kansakoulunopettaja, paljonkin alle kolmekymppinen, kun hän saapui sijaisopettajaksi ja kirjoitti nimensä luokkamme vihreään liitutauluun. Hän oli niin innostunut tulevaisuuden luokattomasta koulusta, että kirjoitti yliöartikkelin Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulle - Amerikan-aatteita, lienee Suomessa toteutumaton vielä 50 vuotta myöhemminkin?
.
Aikanaan luin Helsingin Sanomista nimitysuutisen: "Finnairin Toronton konttorin esimies Ali B. Sadigokli on nimitetty Finnairin New Yorkin konttorin esimieheksi." Kansakoulun opettaminen ei ollut ainoa uravaihtoehto. Seminaari oli kai ollut ylioppilaalle nopein tie ammattiin? Internetin aikakaudella taisin lukea Sadigoklin toimineen vielä antiikkikauppiaana Venäjällä?
.
Seuraavan syksyn opettajani Espoon Friisilän koulun 4. luokalla, Raikko Matti Haatana, muisti Sadigoklin opiskelutoverikseen. Minusta olikin ollut hienompaa kertoa edelliseksi opettajakseni herra Ali B. Sadigokli kuin mikään keski-ikäinen, keskitäyteläinen rouva Kyllikki Matikka, vaikka jälkimmäinen olisi ollut vakinainen.
.
Sadigoglia pidettiin ankarana opettajana. Ainakin hän oli vakava, hymytön ja tiukka, mutta ei sentään pelottava. Kirjoitimme sanelusta kansalaistaidon vihkoihimme, että jos rikomme jotakin, niin meidän isämme joutuu sen maksamaan! Kun Vesa Patrikka unohti vihkonsa kotiin, hänen piti laatia sadan sanan ainekirjoitus aiheesta: "En unohda enää vihkoani kotiin". Vesa sai sitten lukea koko luokalle ääneen: "Silloin päätin, etten unohda vihkoani enää milloinkaan, en milloinkaan, en milloinkaan, en milloinkaan, en milloinkaan"... Sanoja kertyi vaivattomasti paljon.
.
Minä puolestani kirjoitin yksin Paatsama-lehden kuudennen numeron, vuoden 1968 kakkosen, 8 sivua tavallisen kouluvihkon koossa A5. Ensimmäisellä uutisella on sama päiväys kuin edellisen lehden viimeisellä: 24.3.1968. Huomaankin saaneeni etusivulle skuupin, joka ei ollut enää mahtunut edelliseen numeroon. Siksi olen aloittanut uuden toimitustyön liian pian ja vailla edes urheilutoimittaja Erkki Mäkisen apua.
'
PAATSAMA-lehti, N:o 2, 1968. Maalis-huhtikuu. Hinta 40 penniä. (P)-tunnus.
.
"SADEVESI TUKKI VIEMÄRIN.
23.3.68 (H.N.) E-Haaga
Pohjois-Haagassa Nuijamiehen tiellä tukki veden mukana tullut lieju viemärin. Tielle muodostui noin sadan metrin pituinen ja 30 sentin syvyinen lammikko. Poliisi joutui ohjaamaan liikenteen tien toista laitaa pitkin. Lammikko oli (jatkuu sivulla 3) tiellä muutaman tunnin, kunnes miinaharavalla löydettiin viemärin aukko."
.
"VESIVIRTOJA.
24.3.68
Erkki ja Heikki tekivät tänään väyliä vedelle. Paatsamatie 6:n edessä oli suuri vesilätäkkö. Pojat tekivät sille väylän. Pikkupojat koittivat sotkea väylän. Väylästä tuli kuitenkin hyvä."
.
"LEIKKI PÄÄTTYI onnettomuuteen Tolarin kansa-koulussa.
(Katso takasivua)
ONNETTOMUUS Tolarin koulussa.
5.4.68 (E.M.) P.Haaga
Tolarin kansakoulussa tapahtui tänään onnettomuus. Kolme ensimmäisellä luokalla olevaa poikaa leikki hippaa. Eräs heistä juoksi hippaa paetessaan oven lasin läpi. Poika pyörtyi heti. Hänet vietiin kouluhoitajalle. Oveen laitettiin jo samana päivänä uusi lasi. Poika ei joutunut maksamaan lasia, koska se oli vahinko." - Tiedon välitti Tolarin koulusta erikoiskirjeenvaihtajamme Erkki Mäkinen.
.
Etusivu ja takasivu onkin nyt kerrottu jo. Otsikot olivat kärsineet ajan tavan mukaan inflaatiosta eli suurentuneet hiirenkorkuisiksi Paatsama-lehdessäkin, mutta tyhjää valkoista tilaa oli jäänyt vielä etusivulle kolmannes ja takasivulle kolme neljännestä.
.
Sivulla 2 on pilapiirros LIISA JA MATTI:
.
"Lainaa tulitikkuja, äiti. Me leikimme intiaanileikkiä."
.
Äiti katsoo ulos talon ovelta. Pihalla puhuvalla pikkupojalla on intiaanin sotakirves eli tomahaukki kädessään ja intiaanin koristesulka pystyssä tukan hikinauhassa. Perheen isä on sidottu kymmeniin kertoihin kiedotulla narulla puunrunkoon ja hänen jalkojensa juureen on kasattu risuja poltettavaksi, kuin jonkun marttyrin Jan Husin. Isä polttelee samalla kaikessa rauhassa omaa tupakkapiippuaan. - Ehkäpä tupakointi on tarvittu osoittamaan, että olento on aikuinen mies, eikä poikanen?
.
Mainokset kertovat: "Heikki myy Nakke-lehden n:o 48 - 1967, hintaan 20 penniä, alkuperäinen hinta on 80 penniä." - Miksi siitä olisin luopunut? Onneksi kukaan ei ostanutkaan?
.
"Vaihda sinäkin pikkuesineitä Heikin vaihtolaatikossa". (Eli entinen pahvinen kenkälaatikko oli täynnä arvotonta, mutta jännittävää pikkurojua.)
.
"Osta Paatsama-lehti, se kannattaa!!!"
.
"Ristikon ratkaisu on sivulla 6".
.
Kolmossivulla oli pääkirjoitus:
.
"KEINUT. Paatsamatie 6-8:n pihakeinut ovat aivan ruosteessa. Eikä ihmekään, nehän ovat olleet koko talven ulkona. Keinot aijotaan maalata kesällä, kertoi talon talonmies. Jos keinut otettaisiin pois, talveksi, ei varmastikaan tarvitsisi maalata niitä niin usein."
.
"RUUHKA. 20.4.1968 oli tällainen tilanne Isonevantien ja Angervotien risteyksessä. Nuolet osoittavat autojen ajosuuntaa."
.
Tämä uutinen on kuvitettu piirroksella! T-muotoisessa risteyksessä tai sen tuntumassa on yhdellä kerralla peräti yhdeksän autoa, olisikohan jokin niistä ollut jo liioittelua? Varmaankin kävelin noita kouluteitäni aamulla varttia vaille kahdeksan aamulla. Piirros tutkii tilannetta kuvattuna kohtisuoraan ylhäältä taivaalta.
.
Isonevantiellä T:n yläviivalla on kolme henkilöautoa ajamassa vasemmalle itäsuuntaan, mutta keskimmäinen niistä haluaakin kääntyä alas pohjoiseen Angervotielle. Angervotieltä on tulossa ylös Isonnevantielle peräti neljä autoa, joista ensimmäinen kääntyy juuri keskellä risteystä itään ja toinen sen perässä länteen, vielä kaksi autoa perässään jonossa. Lisäksi Isonevantieltä kääntyy juuri esteettömästi yksi pikkuauto Angervotielle ja vielä yksi auto ajaa lännessä Isonnevantietä länteen.
.
Apuun tarvittaisiin ehkä maisteri Eino S. Revon Yleisradion eli Reporadion (vai olisiko ollut Oy Mainos-TV-Reklam Ab:n?) suositun televisio-ohjelman 'Liikennesolmun' juontajaa, varatuomari Veikko Pajusta, näyttämään ankaran totisena karttakepillä missä järjestyksessä autojen pitäisi edetä.
.
Mahdollisesti jumissa saattavat olla a) oikealta alas Angervotielle kääntyvä auto sekä b) Angervotieltä vasemmalle kääntyvä auto. Mutta viimeiseksi mainitty näyttää ehtivän ensin, joten eiköhän tilanne ole selviämässä jo lähimpien sekuntien kuluessa. Ainakin olen nähnyt myöhemmin risteyksen tyhjänä lukemattomia kertoja, joten huhtikuun 1968 autot eivät ole jääneet paikoilleen, kuten onnettomuuksissa tuhoutuneet autonraadot kehitysmaiden valtateiden varsille.
.
Kas, nelossivullakin näyttää olevan lehden mielipiteen ilmaiseva pääkirjoitus:
.
"ASKARTELUHUONE. Mielestäni pitäisi Paatsamatie 6:den - 8 talojen kellarissa ollaj (sic!) jokin askarteluhuone. Siellä olisi mukava pimeinä syysiltoina pitää kerhoa. Toivottavasti tänne tulee sellainen joskus. - Heikki Nieminen, päätoimittaja, Paatsaman toimitus, Paatsamatie 8.c.38."
.
Olisikohan toiveesta kannattanut vedota joko isännöitsijään taikka taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan, ekonomi Matti Niemiseen, osoitteessa Paatsamatie 8 C 38? Mutta hän ei olisi kuitenkaan tehnyt asialle mitään: "Sinullahan on Heikki oma huone! Voit kutsua kavereitasi sinne!" Ja niin asia olisi ratkaistu vaivattomasti.
.
Pikku-uutinen. "19.4.1968 TIMO KÄVELI tänään sukkasillaan kurassa. (EM)."
.
Mainoksia: "Osta Kevätpörriäinen. Hinta 1 markka." - Olin ottanut sellaisia 2 myyntiin, vaikka opettaja oli suositellut vain yhtä. Toisen numeron lahjoitin aikanaan kylässä käyneelle Suoma-tädin
Oili-tyttärelle, joka kävi Helsingissä plastiikkakirurgin korjattavana, auto-onnettomuudessa poskeensa haavoituttuaan.
"Vesa Järvinen myy tauluja". (Piirroskuvassa näkyy kuusipuita (3 kpl) ja poutapilviä (2 kpl) kehyksissä.) Yhteystiedot saisi toimituksesta, pienen ja vilkkaan Vesan osoite oli Ahjokuja, Etelä-Haaga, tai Kylänevan kansakoulu, III D luokka, ikkunanviereinen pulpettijono, 3. edestä.
.
Viidennellä sivulla julkaistaan ajan lehdissä suosittu YLEISÖN OSASTO. "Jos haluatte Yleisön osastolle sanomisenne, tuokaa se os. Paatsamat. 8 C 38."
.
"Autot pysäköivät väärin. Siitä pitää tehdä loppu! Nimimerkki Jalankulkia." (sic!)
.
"Enemmän kukkaistutuksia! Nimimerkki Piha kauniiksi."
.
Palstan kuvitukseksi on piirretty seitsemän eri-ilmeistä ellipsipäätä, joista kaksi naisia (pitkätukka ja kiharapää). Miehistä yhdellä on Kalervo Kummolan ankarat "Angry Birds" kulmakarvat, toisella silmälasit, kolmas on kalju, neljäs polttaa piippua.
.
Pieniä uutisia:
.
"LUMEN SULATUS. 28.3.1968. Talonmies sulatti tänään lunta Paatsamatie 8:n etu pihalta. Erkki auttoi häntä."
.
"5.4.1968. Pekka ja Heikki leikkivät tänään pikkuautoilla." Corgi Toys oli valmistanut peltisiä, noin 10 cm:n pituisia, aidon näköisiä autojen pienoismalleja.
.
"6.4.1968. KEINUT on otettu pois paikoiltaan. Ilmeisesti ne maalataan."
.
Oikeassa alanurkassa on tyhjä tila. Kenties puuttuu perille saapumaton ilmoitusteksti? Ehkä pitäisi lukea "Varattu", kuten nuoruudessani monissa poliittisissa ilmaisjakelulehdissä seisoi sellainen sana tyhjien suorakulmioiden sisällä. Maksaja ei halunnutkaan julkisuutta, mutta tuki aatetta? Vai myöhästyikö?
.
Kuutossivun jännittävä, oikein aikuisen-oikea uutinen:
.
"UUSI TALO. Orapihlajatielle rakennetaan uutta taloa. Talosta tulee rivitalo. Huoneistossa pitäisi olla viisi huonetta." Orapihlajatiellä oli jo ennestään Jaakko Laapotin valkoisia rivitaloja, joissa asui Rytömaan lääkäripariskunta Ursuloineen sekä diplomi-insinööri Perttulin viileänkaunis lumiprinsessa Kristiina.
.
Pikku-uutinen: "JARI lapioi tänään lunta." Päivämäärä puuttuu!
.
"Tehtävien RATKAISUT: 1) Maannimi (sic!) oli Tanska. 2) Ristisanatehtävässä vaakasuoraan tulivat: Tikut, Kaivo, Alati. Pystysuoraan: Tukka, Kuiva, Tuoli. Ristikon koko oli 5x5 ruutua, sanat reunoilla ja keskellä, niitä erottamassa 4 mustaa ruutua.
.
Sivun seitsemän hauskat sarjakuvat oli kirjoittanut ja piirtänyt Heikki.
.
KIKKA-KALLE. Komeaan, kaluunain koristamaan virka-univormuun pukeutunut tampuuri-majuri ojentaa etukumarassa kätensä ja sanoo: Kiitos! kun silinterihattuinen asiakas pudottaa hänen kouraansa ison kolikon. Toisessa kuvassa hassuhattuinen (olisiko se sombrero?) Kikka-Kalle kättelee pokkuroivan miekkosen ja sanoo: "Hyvää päivää!" Kolmannessa kuvassa tampuurimajuri kääntää katseensa suoraan lukijaan ja ihmettelee: "Taisi olla joku hiukan tärähtänyt!"
.
TYHMÄ-TYRY. Päähenkilön kädessä on jättikokoinen käsiase, revolveri tai pistooli. "Eikö tämä jo laukea?" hän ihmettelee, osoitellessaan maastoon ja vetäessään turhaan liipaisinta. Toisessa kuvassa henkilö katsoo sisälle aseen piippuun ja harmittelee: "Se taitaa olla tukossa. Ei pamahda vaikka kuinka vedän! Kolmannessa kuvassa kuuluu iso PAM! ja savupilvi peittää päähenkilön pään, jos päätä enää onkaan, paitsi tuhannen pirstaleina. Makaaberia!
.
Sarjakuvien alapuolella on vielä kaksi puuhatehtävää lukijoille:
.
1) ETSINNÄSSÄ pitää hakea erikoista kuviota muilta sivuilta. En löydä sitä nytkään! Vaikea tehtävä. Suorastaan mahdoton, jos kuvio oikeasti puuttuukin? Etsisinkö vielä epätoivoisesti?
.
2) SOKKELOSSA pitää löytää tie Kikka-Kallen kotiin, joka sijaitsee yhdessä vaihtoehtoisista pientaloista A, B tai C.
.
Mutta miksei sarjakuvasankari voisikin asua kerrostaloyhtiömme "Paatsamatie 6 ja 8" portaissa 8A) kuten Timo, Pirjo, Camilla, Kristiina ja talonmies, 6B) kuten Erkki ja Marja, 8B) kuten Tuija ja Anne, tai 8C) kuten Heikki, Lasse, Pekka, Mikko, Esko, Tipi, Kurt ja Martti.
.
Mikä skuuppi tai jymyjuttu puuttui? Paatsama-lehdessä ei kerrottu tällä kertaa enempää, vaikka olisi ehkä voitu?
.
Eräänä keväisenä päivänä kulutin aikaani kuutostalon kellarin kulkutiellä. Nojailin auki ulko-ovea, jota yläreunan jäykkä jousi pyrki vetämään takaisin kiinni. Erkki Mäkinen kunnosti polkupyöräänsä kevätkuntoon, rahdaten sitä pihan ja pyöräkellarin väliä. Hänen isosiskonsa Marjakin puuhaili jotakin lähistöllä.
.
Äkkiä kuului yllättävä pamahdus ja ovi rämähti sepposen selälleen selkäni takana. Minun ei käynyt kuinkaan, selvisin säikähdyksellä, mutta oven vieteri oli auttamattomasti poikki!
.
Marja Mäkinen huomautti kärkkäästi: "Tuota ei tällä kertaa pannakaan Erkin piikkiin! Talonmies tulee takuulla syyttämään, että Erkki on taas rikkonut!"
.
Erkissä puolestaan heräsi lehtimiesvaisto ja hän innostui: "Nyt saadaan hyvä etusivun tai takasivun uutinen Paatsama-lehteen! "Toimittajamme paljastaa kuka RIKKOI kuutosen kellarin oven jousen?" Joka on kuin onkin Heikki Nieminen, pihan pimeä rikollinen!"
.
Hillitsin Erkin riemua väittämällä, ettemme me koskaan kirjoita sisäpiirin juttuja omista toimittajista, vaan aina ulkopuolisista ihmisistä! Vaikka oikeasti itsestämme kirjoitimmekin eniten.
.
Erkki ei ollut onneksi moksiskaan jutun kuivumisesta kokoon: "Ai no ei sitten." Häntä kiinnosti parasta aikaa enemmän pyöränkumien paikkaaminen, ilman pumppaaminen tai lokasuojien pyyhkiminen, enemmän kuin pihan sanomalehteen kirjoittaminen.
.
Samalla tajusin kyllä omissa ajatuksissani, että JOS minä olisin nähnyt Erkin tai jonkun muun rikkovan vieterin, olisin heti mennyt tekemään siitä paljastavan jymyjutun lehteeni! Olin kaksinaismoralisti!
.
Jo paria tuntia tai päivää myöhemmin riitaannuimme Erkin kanssa jostakin muusta asiasta. Tällöin Erkki nousi kostaakseen talojen 6 ja 8 välisellä pihalla kohoavalle jyrkälle kalliolle, joka nousi ekan kerroksen Miettilän parvekkeen tasalle, kohti minun yläkerran, toisen kerroksen asuntoani.
.
Erkki muodosti kämmenistään torven, johon hän huuteli niin että kaikukin raikasi talojen seinistä: "Heikki Nieminen rikkoi kuutosen kellarin oven jousen! Heikki hajotti vieterin pyöräkellarista!" Jne.
.
Huolestuneena huomasin, että oman kotini parvekkeen ovi oli auki! Lähdin äkkiä sulkemaan sitä, ennen kuin kotonani kuultaisiin Erkin toistelemat huudot. Enempää minun ei ollut mahdollista tehdä. Erkki kuulutteli pihalla aikansa, ainakin vielä kun oven suljin, mutta keskityin sitten itse muihin tehtäviin, esimerkiksi koulun läksyihin, ja yritin unohtaa. - Marja olisi kyllä todistaja, muttei ollenkaan luotettava Erkin isosiskona?
.
Muutaman päivän jälkeen huomasin, että talonmies oli jo vaihtanut uuden jousen kellarinoveen. Onnettomuuteni oli kai haihtumassa historian hämärään, pieneksi detaljiksi, jota ei muistaisi enää kukaan muu kuin minä itse. En koskaan tullut kuulemaan tapauksesta muilta, en enää edes Erkiltä tai Marjaltakaan! Sensaatiojuttu vain jäi kirjoittamatta Paatsama-lehteen!
.
***
.
PAATSAMATIE 6-8 HAAGA
17. Kaikenko opin Ankkalinnasta?
11. Kasvoiko kolmosnumero? #3
05. Ketkä kiusasivat naapuria?
18. Kevätkö kutisti kuutoslehden? #6
15. Kirjoitinko, kuvitinko, loinko, luinko?
13. Kohtasinko pääkallonmetsästäjiä? #4
08. Kuinka kakkosnumero kallistui? #2
14. Kävinkö koskaan missään?
03. Mihin Haagaan synnyin?
01. Miksi perustin sanomalehden?
10. Millaisia ihmissuhteita?
16. Milloin tehtiin viides lehti? #5
06. Minkä Esko sai päähänsä?
04. Minne muutin Haagassa?
12. Missä suoritin kansakouluni?
07. Miten syntyi kilometri leikkitietä?
09. Mitkä valokuvat puuttuivat?
02. Mitä ykkösnumero sisälsi? #1