keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

19. Kesänä toisena seitsemäs lehti? #7

Heti koululaisten päästyä kesälomalle alkoi Paatsamatiellä tapahtua? Paatsamalehti lähestyi yhden vuoden ikää. Vuoden aikana ehti valmistua seitsemän numeroa, kesällä kuukauden ja talvella runsaan parin kuukauden välein.
.
Vuoden kolmas Paatsamalehti on saanut päiväyksen 3.6.-5.6.1968.
.
HERNESOTA.
3.6.1968 Etelä-Haaga (H.N.)
Tänään kello 7-8 välillä oli Erkillä ja Heikillä hernesota Marjaa, Jaria ja Tipiä vastaan. Se alkoi siitä, että Heikki ja Erkki alkoivat vaklata (eli vakoilla) Marjaa ja Jaria. Erkki ja Heikki juoksivat Paatsamatie 6 ja 8 välissä olevan pihan kallion taakse. Heikki jäi hiukan jälkeen ja hän käytti vihellysmerkkiä, mutta ei saanut mitään vastausta. Äkkiä hän kuuli vihellyksen, joka tarkoitti sanaa apua. Hän löysikin (jatkuu sivulla 8 eli takasivulla) (Hernesota, jatkoa etusivulta) Erkin takapihalta, mutta Marjakin oli siellä. Erkki oli siis kiikissä. Heikki heitti Marjaa herneillä niskaan ja kiinnitti Marjan huomion itseensä. Erkki pääsi silloin pakoon. Marja pommitti kovasti Heikkiä, kun tämä pakeni, Mutta Erkillä ja Heikillä oli enemmän herneitä ja he estivät Marjaa lähtemästä takaa-ajoon. Lopulta Marja kyllästyi ja lopetti sodan.
.
HUOMIO: Kannattaa katsoa sivua 3. Paatsaman toimitus.
.
4.6.1968 ERKKI heitti erästä rouvaa herneellä päähän.
.
SEMENTTIÄ.
5.6.1968 (H.N.)
Paatsamatie kuutta vastapäätä tien toisella puolella tietä olevan talon edessä olevalla jalkakäytävällä on vähän aikaa sitten kaivettu. Siinä kohdassa on ollut pitkän ajan vain hiekkaa. Mutta tänään tuli kuorma-auto, jonka lavalla oli asfalttia. Mukana tulleet miehet alkoivat (jatkuu takasivulla) pudottaa lastiaan. Sitten he tasoittivat asfalttikasan. He tasoittelivat sitä monta kertaa ja sitten eräs miehistä työnsi paikalla käsin työnnettävää jyrää. Paikka tuli aivan tasaiseksi. Sitten miehet lähtivät.
.
ANNE ITKI.
4.6.1968 (M.M.)
Anne itki tänään. Emme tiedä vielä syytä, mutta kun reportterimme tuli paikalle Anne itki, muttei kuitenkaan tullut kotiin kuten (jatkuu sivulla 3) hänen äitinsä rouva Kantonen pyysi. Lopulta Marja Mäkinen (Erkin sisko) nosti Annen alas kalliolta. Silloin Anne lopetti parkumisensa. (Hän oli pian neljävuotias, syntynyt kesällä 1964, minkä hyvin muistin.)
.
LEIKKI LAIVA.
5.6. (H.N.) Etelä-Haaga
Erkki ja Heikki leikkivät tänään laivaa Jarin ja Esan kanssa. He olivat ensin Paatsamatie 8 pyykin kuivaustelineellä. Pian he kyllästyivät (jatkuu takasivulla) siellä leikkimiseen. He menivät eräälle kalliolle, jossa alkoivat uudestaan. Ensin he rakensivat moottorin. Kesken rakentamisen Pekka tuli kalliolle. Erkki koitti saada hänet laivan kapteeniksi. Lopulta Pekka suostui, mutta vielä sanoi: "Mitä järkeä tässä on?" Erkki rupesi yht'äkkiä miettimään. Sitten hän sanoi ettei tämä ole kivaa. Sitten he lopettivat. Mikko Miettilä oli vaklannut heitä koko ajan.
.
Täysinäiselle takasivulle mahtui edellisten jatkojuttujen jälkeen enää yksi kokonainen uutinen:
.
UUSI POLKU.
4.6.1968.
Heikki teki tänään uuden polun, joka oikaisee suurelta kuuselta suoraan entisen majan paikalle. Siitä pääsee hyvin metsikköön. Polku on hyvä ja se on päällystetty soralla.
.
JOKA Paatsama-lehdessä on tästä lähtien ainakin kaksi vitsiä, "Liisa ja Matti" sekä "Make".
.
MAKE, pilapiirros. Makella on lippalakki, jossa lukee 'Make'. Kaksi kaverusta katselee keskiaikaisen kolmitornisen linnan pienoismallia. Toinen kehuu: "Oho, onpa hieno! Mistä teit sen?"
Make vastaa: "Jäätelötikuista!" (Esikuva: Helsingin Sanomien sarjakuvassa Masi oli jäätelötikuista rakentanut jotakin suurta paksukainen Kessu, kersantti Ärjylä).
.
Sivulla kaksi on mainoksia:
.
"Paatsama-lehti kannattaa ostaa. Se on nyt jopa 10 penniä halvempi kuin ennen! Ennen 40 penniä, nyt 30 penniä."
.
"Vuoden 1968 Kevätpörriäinen myydään. Hinta vain 1,50 markkaa. Osoite Paatsamatie 8 C 38." Kuvituksena on kolme pörräävää ampiaista.
.
"Ilmoita Paatsama-lehdessä! HINNAT: ilmoitussivulla (neljännessivu) 5 penniä. Keskisivuilla (puoli sivua) 10 penniä. Etu- tai takasivulla (viidesosasivu) 15 penniä. Muualla (neljännessivu 13 penniä."
.
"HUOMIO: Paatsama-lehdessä numero kaksi olleiden tehtävien ratkaisut sivulla kuusi. Tämän numeron tehtävät ovat samalla sivulla. Sarjakuvat ovat sivulla seitsemän.
.
LIISA JA MATTI, pilapiirros.
Nainen ja mies astuvat käsi kädessä ulos kodinkoneliikkeestä. Nainen sanoo: "Vihdoinkin meillä on TV, ja pääsemme haukkumaan ohjelmia."
.
Kolmossivun parhaalla paikalla on lehden pääkirjoitus:
.
"PAATSAMAN PÄÄTOIMITTAJA MUUTTAA.
.
"Paatsama-lehden päätoimittaja Heikki Nieminen muuttaa syyskuussa Espooseen, KAITANS:iin. Paatsama-lehden ilmestyminen Haagassa loppuu sitten tähän. Ehkä Espoossa ilmestyy vielä tämä lehti. Mutta vielä ei ole aika sanoa hyvästi, sillä kuten ensimmäisessä numerossa sanottiin, ilmestyy tänä vuonna viisi lehteä, joten Haagassa ilmestyy vielä kaksi lehteä.
.
"Paatsama-lehti on lisännyt sarjakuville varattua tilaa, jotta kaikki Paatsaman vakituiset sarjakuvasankarit (Kikka-Kalle, Tyhmä-Tyry ja Typerykset) voisivat kaikki esiintyä joka lehdessä.
.
"Olette varmaan huomanneet, että Paatsama on nyt halvempi kuin ennen. Paatsama on nyt entistä edullisempi.
.
"Eipä nyt muuta.
PAATSAMAN TOIMITUS."
.
"MIETTILÄT KÄVIVÄT KESÄMÖKILLÄÄN.
4.6.1968
Miettilät olivat Helluntain kesämökillään. He lähtivät jo perjantaina. Miettilät palasivat vasta viime yönä kello puoli yksi Etelä-Haagaan. 12-vuotias Esko Miettilä jäi vielä mökille. Tiedot tästä ilmoitti Paatsama-lehdelle 8-vuotias Pekka Miettilä."
.
"VÄÄRIN PARKKEERAUS.
4.6.68
Herra Meloni on parkkeerannut väärin."
.
Tuija Melonin isä Urho Meloni oli talon tuorein autoilija ostettuaan Simcan, jonka hän oli pysäköinyt pihalle rennon leveilevästi ellei taitamattomasti.
.
"METELI.
5.6.1968
Tänä aamuna huusivat pikkulapset kauheasti ja he rummuttivat kauheasti leikkisankojaan. Meteli oli niin kauhea, että reportterimme korvat olivat mennä lukkoon."
.
"LIIAN PIENI PYÖRÄ.
5.6.68 (E.M.)
Aika varmalta taholta olemme kuulleet, että rouva Englund on ajanut Jari Nyrhilän polkupyörällä."
.
Nelossivulla on lehden apinalaatikko:
.
"PAATSAMAN TOIMITUS
Paatsamatie 8.c.38
Päätoimittaja Heikki Nieminen
Erikoistoimittaja Erkki Mäkinen
Ilmoitukset Heikki Nieminen"
.
"ASKARTELU PALSTA
Erikoistoimittaja Erkki Mäkinen
NÄIN TEHDÄÄN PAPERIPERHONEN
Neliskulmaiselle paperille väritetään ympyröitä. Sitten laskostetaan paperi ja puristetaan paperia keskeltä ja sidotaan tuntosarvet tiukasti narulla. Tuntosarvia pitävään naruun solmitaan pitkä naru, josta perhosta lennätetään."
.
Tekstin vieressä ja alla on kaksi havainnollistavaa piirrosta. Ensimmäisessä on kuva perhosen sitomisesta ja toisessa piirrospoika juoksee vauhdikkaasti lennättäen perhostaan narun päässä perässään.
.
Sivun alapuolisko peittää suuri piirroskuvitettu ilmoitus:
"Vesa Järvi myy tauluja. Halvat hinnat. Osoite Steniuksentie - Ahjokuja 2."
.
***
Paatsamalehti:
1. Miksi perustin sanomalehden?
2. Mitä ykkösnumero sisälsi? #1
3. Mihin Haagaan synnyin?
4. Minne muutin Haagassa?
5. Ketkä kiusasivat naapuria?
6. Minkä Esko sai päähänsä?
7. Miten syntyi kilometri leikkitietä?
8. Kuinka kakkosnumero kallistui? #2
9. Mitkä valokuvat puuttuivat?
10. Millaisia ihmissuhteita?
11. Kasvoiko kolmosnumero? #3
12. Missä suoritin kansakouluni?
13. Kohtasinko pääkallonmetsästäjiä? #4
14. Kävinkö koskaan missään?
15. Kirjoitinko, kuvitinko, loinko, luinko?
16. Milloin ehti viides lehti? #5
17. Kaikenko opin Ankkalinnasta?
18. Kevätkö kutisti kuutoslehden? #6
19. Kesänä toisena seitsemäs lehti? #7
20. Kadonneen lehden jälkipainos? #4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti